Sidebyggere – Hva er det og hvordan har de endret WordPress?

De siste årene har det dukket opp mange sidebyggere eller page builders til WordPress. Dette har på mange måter forandret hele økosystemet rundt WordPress og tema. Dette har igjen ført til at webutviklere har fått en noe annen rolle når det gjelder å utvikle websider.

De siste årene har det dukket opp mange sidebyggere eller page builders til WordPress. Dette har på mange måter forandret hele økosystemet rundt WordPress og tema. Dette har igjen ført til at webutviklere har fått en noe annen rolle når det gjelder å utvikle websider.

Da WordPress først kom ut var man avhengig av å kunne programmere for å få et noen lunde unikt utseende på sidene sine. Da måtte hele temaet lages, gjerne fra bunnen av, eller med et av de få eksisterende temaene som utgangspunkt.

Etterhvert som WordPress økte i populæretet økte også tilgangen til forskjellige temaer. Det dukket opp flere themeshops som kun solgte tema til WordPress. Noen solgte kun sine egen og andre solgte utelukkende andre sine. De mest populære temaene har solgt flere hundre tusner av kopier og er/var en god inntektskilde for de som hadde laget disse.

De store tema butikkene lever nok godt den dag i dag og noen av de mest populære themaen fortsetter å tjene godt, men ting holder på å snu. Da temaet tidligere var ansvarlig for å gi din webside et unikt utseende er det i dag flere og flere sidebyggere som kan ta over den funksjonen. Det viktigste i dag er rett og slett at temaet ditt støtter den sidebyggeren du ønkser å bruke.

Hvilken sidebygger skal man velge?

Det dukker hele tiden opp nye sidebyggere på markede i dag og flere vil komme. Personlig tror jeg at man må velge en man synes virker bra og bare gå for den. Skal man lære seg alle sidebyggerne vil man ikke ha mye tid til å lage så mange websider. Jeg har personlig landet på to som jeg liker. Det er Beaver Builder og Elementor. Felles for begge er at de har vært i gamet noen år nå og har en solid brukergruppe og et godt fellesskap. De er begge relativt enkle og bruke og trenger man visuelle elementer som ikke finnes i basis utgaven av sidebyggeren så har begge et stort utvalg av utvidelser som andre har laget og man kan kjøpe ekstra.

Det finnes noen sidebyggere som har lengre fartstid enn disse to, men de har ofte en noen brattere læringskurve for å komme i gang med. Det er kanskje litt bastant å påstå at dette gjelder alle, men det er i alle fall min erfaring med de jeg har prøvd. Dersom du har andre erfaringer så kom gjerne med dem. Min teori er at disse ble utviklet litt for tidlig. De ble laget da mulighetene med javascript var mindre så man måtte velge andre løsninger. Dette har nok forfult de på mange måter. Både fordi kodebasen av gamel og at brukerne etterhver var vant til denne måten å jobbe på og ikke ville satt pris på store endringer. At vi mennesker ikke liker store endringer om vi ikke har bedt om det selv gjelder her også.

Beaver Builder

Beaver Builder var en av de første sidebyggerne av den nye generasjonen, der man ser hvordan siden blir seende ut mens man jobber. De har også kommet med en ekstra utvidelse, Beaver Themer, som lar deg designe headere, footere og spesial sider (som arkiv-sider og 404-sider) i samme grensesnitt.

Beaver Builder har alle de basis elementene man trenger for å lage ganske flotte sider, men de har jo ikke mulighet til å dekke alle muligheter. Heldigvis har de helt fra starten hatt en plan for hvordan 3.parts utviklere kan lage utvidelser, og det har mange gjort også. Det finnes etterhvert mange utvidelser som gir deg ennå flere elementer og muligheter.

Beaver Builder har alle de basis elementene man trenger for å lage ganske flotte sider, men de har jo ikke mulighet til å dekke alle muligheter. Heldigvis har de helt fra starten hatt en plan for hvordan 3.parts utviklere kan lage utvidelser, og det har mange gjort også. Det finnes etterhvert mange utvidelser som gir deg ennå flere elementer og muligheter.

Jeg holder på med en litt mer detaljert gjennomgang/test av Beaver Builder, men skulle du ønske å teste ut Beaver Builder med en gang kan du gjerne gå gjennom min affiliate link, da får jeg en liten økonomisk påskønning fra Beaver Builder for at jeg sendte deg til dem. Selvsagt uten at det koster deg noe ekstra.

Elementor

Da elementor kom på markedet var den helt gratis og hadde ingen opsjoner som kostet penger. Denne versjonen gjorde veldig mye av det grunnversjonen av Beaver Builder gjorde og som man måtte betale for. Dette var nok mye av suksessfaktoren til Elementor da de kom på markedet. De har senere kommet med en pro versjo n som i tillegg til mange flere moduler også gir deg mulighet til å designe/redigere deler av temaet ditt. Dette er de samme mulighetene som Beaver Themer utvidelsen til Beaver Builder gir deg.

Også Elementor har hele tiden vært åpen for at 3.part skal kunne lage utvidelser til sidebyggeren. Dette har gjort at også Elementor har veldig mange ekstra utvidelses muligheter.

Som med Beaver Builder er planen å snart komme med en litt mer detaljert gjennomgang av Elementor. Skulle du mot formodning ikke klare å vente så kan du sjekke ut/kjøpe Elementor ved å bruke knappen under.

Hva med gutenberg?

Gutenberg er den nye editoren i WordPress og er fra versjon 5.0 en del av kjernen. Denne nye editoren gir en helt ny måte å skrive blogg-poster på, men har så langt ikke alle de andre mulighetene som sidebyggerne har i dag. Før Gutenberg kom var mange bekymret for at dette var Automattic, de som lager/passer på utviklingen av WordPress, sin konkurrent til sidebyggerne og jeg tro det gjerne det kan bli det en dag. Frem til den dagen Gutenberg kommer med tema redigerings funksjonalitet har i allefall sidebyggerne som eksistere i dag livets rett.

Og alle de andre?

Det finnes veldig mange sidebyggere på markedet i dag. Det er nesten umulig å kunne alle, i alle fall om man skal gjøre litt jobb innimellom også. Noen av de mest kjente er Divi, WPBakery, Breezy, og Oxygen. De to første har store lojale brukerbrupper, men sliter nok litt med å rekurtere nye brukere fordi mange synes de er tungvidt å bruker. De to siste er relativt nye på markedet og har fått mye bra kritikk. Jeg skal prøve å skrive litt på alle i fremtiden, i alle fall de som er verd å skrive om 🙂

Trenger man utviklere og designere i det hele tatt?

I dagens WordPress økosystem har den rene utvikleren en ganske liten rolle for den vanlige sluttbrukeren. Dersom man derimot ønsker en webside som skal integreres med andre systemer, hente data eller sende data er dette ting en sidebygger ikke klarer. Noen litt mer avaserte grafiske elementer kan nok også trenge en programmerer, men er man da smart blir det for å lage en utvidelse av sidebygger funksjonaliteten. Ønsker man ikke bare en ren webside, men en webbasert applikasjon, så har utviklerne en meget viktig og stor rolle for å få dette til. Det er nok her de fleste utviklere i dag tjener til salt i maten.

Designere trenger man derimot fremdeles, om man er seriøs med websidene sine. Ettersom de fleste sidebyggerne har et stort utvalg ferdige maler med i pakken, kan man på mange måter også klare seg uten designere. Dette blir da som å kjøpe et ferdig tema tidligere, man får ikke noen helt unikt, men ganske flotte sider, uten for mye arbeid, som er er et bra utgangspunkt til videreutvikling. Skulle man ønske noe helt unikt bør man ikke bruke disse malene og heller bygge opp siden selv. Med sidebyggerne er ikke dette vanskelig, men en designer har det øyet som ser hva som fungere sammen og det som ikke fungere sammen. Skulle man velge denne rettningen og bruke en designer er det en fordel om designeren kan, eller tar den tiden som trengs for å lære seg sidebyggerne, slik at de kan jobbe rett på sidene med en gang og ikke ta veien via Photoshop eller Indesign. Da vil man spare mye tid og man slipper mye flikking for å få sidene «pixel perfect» i forhold til designet.

Konklusjon

Fra ganske tidlig har WordPress hatt muligheter for enkelt å kunne utvide og tilpasse WordPress slik at ikke alle har helt like sider. De siste årene har dette stort sett vært gjort gjennom forskjellige temaer og det er fremdeles veien for mange. Det har derimot kommet en ny viktig aktør på banen og det er sidebyggeren, som igjen har utviklet seg til å bli en temabygger. I dag kan man gjøre mye de samme tilpassingene samme med sidebyggeren som man gjorde med å bytte til forskjellige temaer for noen år siden. Det krever at man har et tema i bunnen som støtter siderbyggeren, men de er ofte gratis og både Beaver Builder og Elementor tilbyr også tema med i sin pro pakker.

Skal man derimot ha noe som er litt mer unikt enn de malene og eksemplene som følger med må man gjøre litt selv. Sidebyggerne er ofte enkle å bruke, men litt design blikk kreves for å få noe til å se bra ut. Det er her man kanskje vil ønske en designer. Videre er en vanlig blogg enkel og greit å sette opp og WordPress har mange tusner med utvidelser som kan gjøre om WordPress til veldig mye rart. Programmereren kommer derfor kun inn om man har veldig spesielle ønsker eller intergrasjoner man må ha på plass.

Skulle du etter dette tenke at du har slike behov, enten på design siden eller programmeringssiden, og ikke ønsker å bruke tid på å lære deg hvordan sidebyggerne fungerer eller hvordan man kan utvide funksjonaliteten i WordPress er det bare å ta kontakt, så kanskje det er noe jeg kan hjelpe deg med.

Kontakt meg